fbpx

Erdőfürdő

Az erdőfürdő egy vezetett séta, amely a természetben való elmerüléssel testi, lelki, és szellemi jóllétünket (well-being érzésünket) támogatja. Az ember és a természet kölcsönösségén alapul, így célja a kölcsönös harmónia erősítése.

Ebben a védett térben lelassulunk, felerősítjük az érzékelésünket, kikapcsoljuk a mobiltelefont és helyreállítjuk kapcsolatunkat magunkkal és a bolygóval. A jelen pillanatra koncentrálunk, mélyebben, tisztábban érzékeljük közvetlen környezetünket.

Mikor hazaindulunk, más szemmel tekintünk a tájra, magunkra, társainkra,  a természetre. Olyan gyakorlatot szerzünk, ami beépíthetünk a mindennapjainkba.

erdőfürdő a pilisben 900x700

Az erdőfürdő során érzékeink aktiválásával figyelmünket lassan eltereljük gondolatainktól, majd a pihenés, a relaxáció felé visszük. Mindennapi gondjainkat félretesszük, felvesszük a természet ritmusát. Hagyjuk az elmét lecsendesedni. Az alacsony stimulációs tevékenység egy csendes belső teret teremt a relaxáció, a befelé figyelés, a kikapcsolódás eléréséhez.

Az erdőfürdő így lehetőséget teremt arra, hogy magunkhoz és a környezetünkhöz fűződő kapcsolataink intimebbé váljanak, és közelebb jussunk a teljesség vágyott céljához.

„… És elmegyek az erdőbe, hogy elveszítsem a fejem, és megtaláljam a lelkem.” /John Muir/

Erdőfürdő

Az erdőfürdő egy körülbelül 2,5 órás vezetett séta a természetben, amelynek során jelenlétünk erősödik. Érzékelési és tudatos kapcsolatunk elmélyül a természettel, felvesszük a természet ritmusát, és megérkezünk a pillanatba. A erdőfürdő során meghallgatjuk egymás történeteit, és elmeséljük a sajátunkat. A séta teaszertartással végződik.

Eredete

Az erdőfürdőt a japán Shinrin Yoku inspirálta, amely a 80-as évek elején született Japánban válaszul az ott élők stressz okozta betegségeinek növekedésére, úgy, mint a daganatos megbetegedések, cukorbetegség, szív és érrendszeri megbetegedések, valamint az autoimmun betegségek.

Az utóbbi időben a természet egyensúlya elkezdett felborulni. A levegő, a víz, a termőföld és ezzel a táplálék minősége romlik. A felgyorsult élet, az információáradat nehéz feldolgozhatósága, a természettől való eltávolodás megborította természetes egyensúlyunkat. Immunrendszerünk gyengül.

Merre induljunk, hogy egészségesek maradjunk? Szükség van egyensúlyunk tudatos visszaállítására.

Az erdőfürdő erre kínál lehetőséget. Az Amos Clifford által továbbfejlesztett gyakorlat a fizikai előnyökön túl lelki és szellemi egységünket, ezzel egészségünket, jóllétünket (wellbeing érzésünket) támogatja. Az erdőfürdő rendszeres gyakorlásával egyensúlyunk megtartására, visszanyerésére van lehetőségünk.

Erdőfürdős élmény

Az erdőfürdős élmény során belelassulunk a természet ritmusába, testünkbe merülünk és megmártózunk az természet lényegében. Egy erdőfürdővel lehetőségünk nyílik arra, hogy más módon lépjünk kapcsolatba önmagunkkal, a természettel és egymással. Átadjuk magunkat az ellazulásnak. Vitalizálódunk a kölcsönösség jegyében, amivel mind a magunk, mind a természet jóllétét (wellbeing érzését) elősegítjük. Jelen vagyunk a pillanatban.

„A természet nem siet, mégis minden megvalósul.” /Lao Ce/

Egészségügyi előnyei

  • Az idegrendszer harmonizálása.
  • A nyugalom elősegítése.
  • Az érzékek ápolása.
  • A légzésminőség javítása.
  • A vérnyomás szabályzása.
  • Az alvásminőség javítása.
  • A figyelem és jelenlét erősödése.
  • Az immunrendszer támogatása.
  • Az NK sejtek (természetes ölő sejtek/Nature Killer) számának növelése, amelyek a fertőzések és a tumor sejtek elleni küzdelemben játszanak szerepet.
  • Az ember és a természet kapcsolatában rejlő kölcsönösség jótékony hatásának felismerése.
Erdőfürdő, erdőterápia, Pihenőház, wellbeing, természet, életerő, egészség

Gyakorlati tudnivalók

Az erdőfürdő egy 2,5 órás vezetett séta a Pilisi erdőben.

Teszünk egy körülbelül 1,5 km-es sétát, meghallgatjuk egymás történeteit és elmondjuk a sajátunkat. A sétát teaszertartással zárjuk. Olyan növényből készítünk teát, ami a helyszínen terem.

Kényelmes ruha és túracipő viselete ajánlott. Ivóvizet érdemes hozni. A figyelem elterelése miatt kutya nem hozható.

A séta ajánlott 10 éves kor felett.

 

Találkozó: Szentendre, Forrás utcai parkoló.

A részvételi díj: 8000 Ft / fő.

Erős szél vagy eső esetén a sétát elhalasztjuk.

Maximális létszám: 8 fő.

Jelentkezés erdőfürdőre

Dátum