fbpx

Erdőterápia

Az erdőterápia olyan gyakorlat, amely a természetben való elmerüléssel testi, lelki, és szellemi jóllétünket (wellbeing érzésünket) támogatja. Az ember és a természet kölcsönösségén alapul, így célja a természet, ezzel bolygónk jóllétének (wellbeing) elősegítése is.

Erdőfürdő, erdőterápia, Pihenőház, wellbeing, természet, életerő, egészség

Az erdőterápiás séta során érzékeink aktiválásával figyelmünket lassan eltereljük gondolatainktól, majd a pihenés, a relaxáció felé visszük. Mindennapi gondjainkat félretesszük, felvesszük a természet ritmusát. Hagyjuk az elmét lecsendesedni. Az alacsony stimulációs tevékenység egy csendes belső teret teremt a relaxáció, a befelé figyelés, a kikapcsolódás eléréséhez.

Az erdőterápiás séta így lehetőséget teremt arra, hogy magunkhoz és a környezetünkhöz fűződő kapcsolataink intimebbé váljanak, és közelebb jussunk a teljesség vágyott céljához.

„… És elmegyek az erdőbe, hogy elveszítsem a fejem, és megtaláljam a lelkem.” /John Muir/

Erdőterápiás séták

Az erdőterápiás séta egy körülbelül 2,5 órás vezetett séta a természetben, amelynek során jelenlétünk erősödik. Érzékelési és tudatos kapcsolatunk elmélyül a természettel, felvesszük a természet ritmusát, és megérkezünk a pillanatba. A erdőterápiás séta során meghallgatjuk egymás történeteit, és elmeséljük a sajátunkat. A séta teaszertartással végződik.

Eredete

Az Erdőterápiát a japán Shinrin Yoku inspirálta, amely a 80-as évek elején született Japánban válaszul az ott élők stressz okozta betegségeinek növekedésére, úgy, mint a daganatos megbetegedések, cukorbetegség, szív és érrendszeri megbetegedések, valamint az autoimmun betegségek.

Az utóbbi időben a természet egyensúlya elkezdett felborulni. A levegő, a víz, a termőföld és ezzel a táplálék minősége romlik. A felgyorsult élet, az információáradat nehéz feldolgozhatósága, a természettől való eltávolodás megborította természetes egyensúlyunkat. Immunrendszerünk gyengül.

Merre induljunk, hogy egészségesek maradjunk? Szükség van egyensúlyunk tudatos visszaállítására.

Az erdőterápia erre kínál lehetőséget. Az Amos Clifford által továbbfejlesztett gyakorlat a fizikai előnyökön túl lelki és szellemi egységünket, ezzel egészségünket, jóllétünket (wellbeing érzésünket) támogatja. Az erdőterápia rendszeres gyakorlásával egyensúlyunk megtartására, visszanyerésére van lehetőségünk.

Egészségügyi előnyei

  • Az idegrendszer harmonizálása.
  • A nyugalom elősegítése.
  • Az érzékek ápolása.
  • A légzésminőség javítása.
  • A vérnyomás szabályzása.
  • Az alvásminőség javítása.
  • A figyelem és jelenlét erősödése.
  • Az immunrendszer támogatása.
  • Az NK sejtek (természetes ölő sejtek/Nature Killer) számának növelése, amelyek a fertőzések és a tumor sejtek elleni küzdelemben játszanak szerepet.
  • Az ember és a természet kapcsolatában rejlő kölcsönösség jótékony hatásának felismerése.
Erdőfürdő, erdőterápia, Pihenőház, wellbeing, természet, életerő, egészség

Erdőterápiás élmény

Az erdőterápiás élmény során belelassulunk a természet ritmusába, testünkbe merülünk és megmártózunk az természet lényegében. Ezért is nevezzük ezt a gyakorlatot erdőfürdőnek.  Egy erdőfürdővel lehetőségünk nyílik arra, hogy más módon lépjünk kapcsolatba önmagunkkal, a természettel és egymással. Átadjuk magunkat az ellazulásnak. Vitalizálódunk a kölcsönösség jegyében, amivel mind a magunk, mind a természet jóllétét (wellbeing érzését) elősegítjük. Jelen vagyunk a pillanatban.

„A természet nem siet, mégis minden megvalósul.” /Lao Ce/